Vanaf 1 september 2018 heeft u geen attest bedrijfsbeheer meer nodig in het Vlaamse gewest.

Wie een eigen zaak wil starten, heeft vanaf 1 september 2018 in het Vlaamse gewest geen attest bedrijfsbeheer meer nodig. De Europese regelgeving bepaalt dat wie een zelfstandige activiteit uitoefent in één lidstaat, dat ook kan in een andere lidstaat. Vandaar het plan om stilaan al die vereisten af te schaffen, althans in Vlaanderen.

Voor Brussel en Wallonië blijven de bestaande regels ongewijzigd. Wilt u daar met een zelfstandige activiteit in hoofdberoep of in bijberoep beginnen en vraagt u hiervoor een ondernemingsnummer aan, dan moet u nog altijd de basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen.

Beroepskennis

Sinds 1 januari 2018 werd de Vestigingswet al voor veel beroepen afgeschaft. De Vlaamse regering heeft echter in de ministerraad van 6 juli 2018 beslist om ook daar de verplichting vanaf 01.01.2019 af te schaffen. Dat is wel nog niet definitief beslist en er is nog veel discussie over in de sector… to be continued.

In Brussel en Wallonië blijft het nodig om de beroepskennis te bewijzen via diploma’s ofwel door de vereiste ervaring.

Goed om te weten

De plaats van uw maatschappelijke zetel bepaalt onder welke regeling u valt.

Wegwijs in de administratieve doolhof

ADS&Meer bouwde heel wat ervaring op in de begeleiding van startende zelfstandigen. We helpen u dan ook graag met het volledige administratieve plaatje.

We staan u bij met raad en daad, zodat u een vlotte start maakt en vanaf het eerste moment geniet van uw leven als zelfstandige ondernemer.

Loop als startende zelfstandige niet verloren in een administratieve doolhof. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

(Bron: ondernemingsdatabank, Vlaanderen.be)