Fiscaal bekeken: een hapje en een drankje in het kader van een opendeurdag.

Bij een opendeurdag hoort natuurlijk een hapje en een drankje. Als uw potentiële klanten zich ‘gesoigneerd’ voelen, zet dat hen immers ook aan om (meer) te kopen.

Btw

In principe is de btw op ‘logies, spijzen en dranken’ niet aftrekbaar. Wat betreft de cateringkosten tijdens een opendeurdag is de btw echter soepeler. De btw is aftrekbaar als publiciteitskost als men kan bewijzen dat het wel degelijk gaat om een opendeurdag of een ander evenement waarop u uw producten of diensten in de kijker zet.

Directe belastingen

Sinds 14 maart 2018 gaat de minister ermee akkoord dat de kosten van spijzen en drank in het kader van een verkoopbevorderend evenement fiscaal ook behandeld worden als publiciteitskosten en niet als receptiekosten (receptiekosten zijn slechts voor 50% fiscaal aftrekbaar). Goed nieuws dus, de kosten van de hapjes en drankjes zijn voor de directe belastingen 100% aftrekbaar.

Tip:

Om het publicitair karakter van uw evenement te bewijzen, houdt u best wel een aantal zaken bij zoals brochures, flyers, gedetailleerde facturen van de traiteur/drankenleverancier en klantenbestellingen die opgemaakt zijn op de dag van het evenement.

(Bron: tipsenadvies)