Enkele tips om de kost van uw opleiding te verkleinen

U presteert liever factureerbare uren dan dat u opleidingen volgt?
Wij geven u enkele oplossingen om uw opleiding goedkoper te maken.

Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is de meest bekende subsidiemaatregel.Hoeveel steun u krijgt, hangt af van de grootte van uw onderneming. Kleine ondernemingen krijgen 40% van de opleidingskost terugbetaald, tot maximum 10.000 euro per jaar. Middelgrote ondernemingen krijgen 30% steun met een jaarlijks plafond van 15.000 euro. In 2017 is er 51 miljoen euro beschikbaar. Let hierbij wel op. Op = op.

Vakverenigingen geven korting

Tal van organisaties organiseren opleidingen, vaak met kortingen voor hun leden. Interessant is om op voorhand te bekijken welke opleidingen deze organisaties organiseren voor hun doelgroep. Sluiten ze aan bij uw noden? Dan verdient u het lidgeld snel terug.

Belastingen maken opleidingen aftrekbaar

Is er een rechtstreeks aantoonbare link met uw huidig beroep? Dan mag u de opleidingskosten aftrekken van uw belastingen. Niet enkel het inschrijvingsgeld is aftrekbaar, maar ook de andere hiermee verbonden kosten, zoals het cursusmateriaal en verplaatsingskosten.

Alle beroepskosten moeten bewezen worden indien de belastingcontroleur er om vraagt. Hou daarom facturen, ontvangstbewijzen, btw-documenten en onkostennota’s bij.

Strategische Transformatiesteun subsidieert 20%

De Vlaamse regering gelooft in innovatie. Met de Strategische Transformatiesteun ondersteunt ze ondernemingen om voluit in te zetten op ontwikkelingen die passen bij de uitvoering van het Nieuw Industrieel Beleid.

Regionale subsidies steunen tot 50%

Vraag zeker bij uw provincie naar opleidingssubsidies. Misschien voorzien deze wel een extra budget voor ondernemers die zichzelf en hun medewerkers laten groeien. Niet elke provincie afficheert haar aanbod duidelijk. Informeer eerst. Vraag vervolgens uw subsidie aan voor de start van de opleiding.

Cevora

Het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (APCB of PC200) overkoepelt 55.000 bedrijven. Die storten elk een jaarlijkse bijdrage. Daarmee kunnen de 404.000 bedienden uit bedrijven gratis opleiding volgen bij Cevora. Zo stimuleren werkgevers en werknemersorganisaties de kennis en vaardigheden van de medewerkers.

Meer informatie over de opleidingspremies voor bedrijven, klik hier.