Bent u verplicht om een factuur op te maken voor een kleine aankoop?

Is een factuur verplicht?

De wetgeving heeft andere spelregels voor professionele klanten dan voor consumenten.

Professionele klanten

Op basis van de wet bent u verplicht om een factuur uit te reiken. Die verplichting geldt nl. tegenover iedereen, behalve particulieren die privé iets kopen.

Al uw professionele klanten, maar ook vzw’s, openbare instellingen,… hebben recht op een factuur. U kunt het niet weigen, zelfs niet als het gaat om een kleine aankoop. U mag daar dan bovendien geen kost voor aanrekenen.

Particuliere klanten

Algemene regel

Consumenten die voor privédoeleinden iets bij u kopen, hoeft u geen factuur te geven. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel.

  • Als groothandelaar
    Een groothandelaar moet in principe altijd een factuur opmaken. Dat moet dus ook als de koper een particulier is. Dat geldt ook in het algemeen voor de verkoop van hoeveelheden die bv. door pijs of de manier waarop ze verkocht worden duidelijk niet bestemd zijn voor privégebruik.
  • Alle verkopen aan een handelaar
    Gaat het om iemand die zelf handel drijft of die de aankoop gebruikt voor zijn economische activiteit, dan moet u ook een factuur opstellen.
  • Verkoop van auto’s
    Voor de verkoop van voertuigen in het algemeen, zowel nieuw als tweedehands, is een factuur nodig. Geldt ook voor de verkoop van onderdelen of herstellingen indien de prijs incl. btw hoger is dan € 125.

Indien u niet verplicht bent om een factuur om op te maken kan u een kostprijs aanrekenen of kunt u voorzien dat een factuur enkel vanaf een bepaald bedrag kan. In dat geval neemt u de kostprijs/minimumbedrag op in uw algemene voorwaarden of hangt u ze ergens uit in de winkel.

Opgelet! Kostprijs die u aanrekent, is aan btw onderworpen.

(Bron: tipsenadvies)